Salı, Aralık 10, 2013

Ağla Ağla Firuze… Hatta Sürün Firuze…

Ağla Ağla Firuze… Hatta Sürün Firuze…

Ağla Ağla Firuze… Hatta Sürün Firuze…

            Acılı bir bakış yerleşirse eğer
            Kirpiğinin ucundan gözbebeğine
            Her şeyin bedeli var, güzelliğinin de
            Bir gün gelir ödenir, öde Firuze

Evvet, ağla Firuze… 25 Kasım Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Gününde de ağla, her gün de ağla, bir ömür de ağla! Hatta annen de ağlasın. Çünkü o da kadın.
         Ağla Firuze… Sen de her kadından beklenildiği gibi ağla. Ağla ki şu toplumda sana düşen en önemli görevi: “ağlama görevini” iyi yerine getiresin. Çünkü sen ağladıkça kadınsın. Ağladıkça ve yakındıkça anlamlısın ve masumsun.

Senin bir sıkıntın olmalı.
Şiddete uğramalısın, tecavüze uğramalısın.
Koca dayağı yemelisin, töre cinayetine kurban gitmelisin.
Şehit annesi olmalısın ya da çocuğun teröristlerce dağa çıkarılmış olmalı.
Çalışırken seni sen yapan hakların gasp edilmiş olmalı, ezilmiş olmalısın ve hep bunu dillendirip, buna yaslanmalısın.
İşte budur…   

Ağlamakta haklısın, çünkü;

         ”Sen ağlama, dayanamam, ağlama göz bebeğim sana kıyamam…” diyen birilerini de ancak şarkılarda bulursun.

         Hele de Müslüman coğrafyanın temiz kadını isen, ölmüş bir yakınının başucunda ağlamalısın. Artık o ölü kardeşin mi olur, kocan mı, yoksa en ağır olanı: çocuğun mu orasını bilemem. Ama bildiğim şey, ağıtlar yakmalısın, beddua etmelisin, yarıya kadar sıyrılmış örtünden salkım saçak çıkan saçlarını yolmalısın, dizlerini dövmelisin. Ama… Ama ben seni böyle görmekten yoruldum.

         Evet, yo-rul-dum. Yok mu yorulmayan. Biz yorulduk. Feryat figan perişan halde, dizlerinin üstüne çömelmiş, avuçlarını Rabbine açmış çaresiz Müslüman kadın görmekle ilgili yüreklerimiz istiap haddini aştı. 

         Bu şekilde ağlayanlar neden çok büyük oranda Müslüman kadınlar? Neden Orta Doğulu kadınlar? Rabbimin mukadderatına sorgu sual olmaz. Ama acaba burada sorgulanması gereken şey kader mi, İslam mı, yoksa güçsüzleştirilmiş kadının bu rolünü ona giydirip çıkarttırmayan kadınlı erkekli toplumlar mı? Siz misiniz, yoksa ben miyim? Yok canım, nasıl olur? Siz ya da ben, ya da biz… Üstümüze afiyet. Başkaları olmalı. Birileri dışarıdan gelip çaresizlik zehrini bu kadınlara zerk etmekte, biz de henüz icat edemediğimiz panzehir eksikliği dolayısıyla duruma sadece seyirci kalmaktayız. Yoksa biz var ya biiiiz…

         Dışarıdan birilerinin bir şeyler yaptığı belli ama bu konuda o kadar da etkili olduklarını sanmıyorum. Çünkü bir insanın kendi kendine yaptığını yedi düvel birleşse ona yapamazmış. Dışarıdaki “biri”lerine bakıyorum. Onların kadınları okumuş. Onlar fotoğraf karelerinde ağlar halde yer almamaktalar. Üstelik onlar konuşabiliyor. Çok ilginç ama doğru onlar konuşuyorlar, fikir oluşturup, empoze ediyorlar. Senin benim kadınım hakkında politika oluşturuyorlar. Ve bazen o politikaların bazıları benim dünya görüşüme de, dini yorumlayışıma da uymamakta. Onlar bana savundukları ve uluslararası anlaşmaların kapsamına koydukları bazı hükümleri “insan hakkı”, “kadın hakkı” olarak cilalı sözlerle dayatmaktalar. Eşyanın doğası da bu durumu haklı gösterir. Biz kendi kadınımızın üretmesinin, düşünmesinin, konuşmasının ve var olmasının önündeki engelleri kaldırmazsak… Adamlar kalkar kendi kadınlarının –ki biz o kadınları da bizim kadınlarımız olarak görmekteyiz- uğradığı zulmü anlamlı gün olarak ilan eder, sen de ben de o günle beraber anılarımızı tazeleriz. Tıpkı “Dünya Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü”nün 25 Kasım olarak belirlenmesi gibi. Bir bakalım bu günün hikayesi ne imiş:

25 Kasım, Dominik Cumhuriyetinde, Diktatörlüğe karşı direniş sergileyen Mirabel Kardeşlerintecavüz edilerek öldürülmelerinin yıldönümü. Çok acı… Gerçekten çok trajik. Allah hiçbir insana böyle bir ölüm yaşatmasın. Ruhları şad olsun. Ama, Birleşmiş Milletlerin bu günü uluslararası bir anma günü olarak ilan ettiği tarihe bir bakın: 1999. Değerli kardeşlerim o tarihlerin öncesinde Bosna da değil ki üç kadın, binlerce kadın tecavüze ve işkenceye uğrayarak öldürülmemiş miydi? Bunların öldürülmeyenleri de bu tecavüzlerden doğan çocukların yüzüne bakıp bir ömür sürecek hatıraları feleğin ağır bir sillesi olarak bağırlarında taşımayacaklar mıydı? Mahkûmdular ve mahkûmlar, hem de müebbet…

         Gün geldi: 25 Kasım oldu. Haberlere bakıyorum… İnat ve ısrarla bakıyorum. Diyorum ki; “neden 25 Kasım” falan deme. Öze bak. Konu: kadına yönelik şiddetle mücadele. Bütün takıntıların bir tarafa atılıp, konunun özüne inilmesi gerekirken geç diyorum bunları. Bakıyorum, bakıyorum ve bakıyorum. Neler yapılmış diye… Günün anlam ve önemini hatırlatan bir şeyler yapılmış. Ama etkisi ne kadar? Bütün iyi niyetli yapılanları da takdir etmekteyim ancak çoğu yapılanlar da bu durumu boş geçmemek adına. Hangimiz her Allah’ın günü canı yanan, hatta canı alınan bir kadının acısını görmezden gelebiliriz ki? O yüzden bu kadar kör parmağım gözüne gözüne bir konunun yapılanların daha da ötesinde vicdanları harekete geçirecek ölçüde yapılmış olmasını umdum. Ama maalesef…

Bu arada yine görmezden gelinen kadınlar en mağdur olanlar. Bosnalı Mavi Kelebeklerin nazlı kadınları da, Filistin’deki, Suriye’deki, Mısır’daki, Irak’taki, Arakan’daki kadınları da hak ettiği kadar büyük önemle anan, durumun ciddiyetini bastıra bastıra yansıtan, altını üstünü çizen faaliyet göremiyorum. Farkında olmayabiliriz ama bu kadınların bir kısmı tarih kitaplarında şimdilik yer alamayacak kadar yakın bir geçmişte can verdiler ya da tecavüze uğradılar. Diğer kısmı da halen ıstırap içinde can ve namus korkusu altında izbe yaşamlarına tutunmaya çalışmaktalar. Dünün konusu olmadıkları gibi görülen o ki bugünün de konusu değiller.

         Bu yüzden, o dışarıdaki birileri o kadar haklı ki… Öttürür onlar borularını tabii ki. Sen ey Müslüman kardeşim!. Sen, siz, biz her politik görüşten ülkemiz insanları! Evet,biz yanı başımızdaki kadınları sadece ağlamaya mahkûm kılalım, sadece pasif durumda sesini çok çıkarmadan, hakkını aramadan, şiddetin göbeğinde oturtalım. Avrupalı, Amerikalı adamlar da kadınını değerlendirsin. Sonra da bir yerlerde İslamofobi var, bunu da “gâvurlar” yapmakta demeyelim… Yok artık. Bunu yemezler, biz de yemeyelim, kimseye de yedirmeyelim… Hazmı zor. Bunu hazmetmemizi de bize ne bu din, ne de bu dinin örnek kadınları tavsiye etmekte. Hele İslam güçlü kadının diniyken… En iyi tebliğin temsil yoluyla olduğu gerçeğinden yola çıkarken, bu yolda kadının rolü ve önemi de artık ortak kabul gören bir gerçek iken… Artık içsel çelişkilerimizle yüzleşip sorun ve çözüm odaklı bir yol haritası çizmenin vakti gelmedi mi?    

         Gelin artık 
                 “Sen ağlama dayanamam,
                 Ağlama göz bebeğim sana kıyamam” diyelim, 
                 bunu da sadece şarkılara hapsetmeyelim…


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder